Facebook Akikai Seriozitate în formã si fond.   
Akikai Istoric Galerie foto Download Capoeira Contact

 

 Clubul Sportiv Akikai

interviu cu Sempai V-le Iku Volanschi

Cum ati intrat in contact prima oara cu acest sport si cand?
Inainte de 1987, cand aveam aproximativ 16 ani; notiunile au fost asa de clare, incat ne-a fascinate pe toti, baieti si fete. Miscarile le-am studiat in parallel cu alte stiluri, forma noastra fiind all-style.
Cate genuri de capoeira exista si pe care-l practicati dumneavoastra?
Ca origine, Capoeira a fost adus prin sclavii africani(cu preponderenta din Angola) in America(Brazilia), de catre colonialistii portughezi(1500 - 1888), acestia fiind nevoiti sa se ascunda in spatele unui dans specific si a unor miscari de arte martiale dansate, avand pozitie de baza Ginga(asa cum in Karate exista Kamae). Dintre Capoeira Angola, San Jose, etc, noi studiem din fiecare partea artistica, demonstrativa, spectaculoasa. Instrumentele de baza in Capoeira sunt : Berimbau, Caxixi, Agogo, Dobrao si Pandeiros. In privinta folosirii acestora, noi ne limitam la sonorizarea moderna, pe baza de laptop.
Ati compara efectele pe care Capoera il are asupra practicantilor, cu yoga sau meditatia. Care sunt efectele sale asupra corpului si mintii umane?
In aceasta privinta, trebuie sa fim corecti sis a spunem lururilor pe nume : din punct de vedere fizic, Yoga trateaza corpul cu miscari statice, pe cand Capoeira are in completare miscari mai dinamice, dansul in sine necesita mult efort. Efectul in ambele cazuri este pozitiv, oricum este mai bine decat sa stai numai la birou sau acasa numai in fotoliu cu mana pe telecomanda. Din punct de vedere mental, aici lucrurile pot sa difere substantial; daca Yoga se leaga foarte mult de latura religioasa, Capoeira prefera dezvoltarea spirituala progresiva, liber consimtita, legand miscarea fizica de bucuria executiei unui dans frumos, placut privirii. Efectul in aceasta privinta este diferit, in Yoga fanatismul fiind mai mare, pe cand in Capoeira totul se limiteaza la arta executiei, care duce la starea de multumire personala, dorinta de desavarsire si atingerea in unele cazuri a acesteia duce la liniste spirituala…
De asemenea, care sunt diferentele fata de artele martiale clasice?
Nu putem aprecia direct acest lucru, fiecare arta martiala a fost conceputa pe un anumit calapod, fiecare are ceva bun in ea; Capoeira se studiaza pe muzica, este legata de muzica, fiind un dans. Au aparut incepand cu 1970 si alte arte martiale care folosesc muzica pentru executarea unor Kata pe muzica. Sa nu uitam ca si Tai chi chuan foloseste tehnicile pe muzica, insa nu este ca la Capoeira, fiecare are specificul ei.. Diferente exista si in ceea ce priveste echipamentul, precum si in executarea tehnicilor care sunt mai largi, mai vizibile, mai artistice. Pentru cineva care practica yoga, de exemplu, dureaza ani intregi pana sa ajunga la un nivel acceptabil de performanta.
Cata dedicatie cere Capoeira in acest sens?
Aici zicala : "Incetul cu incetul se face otetul" spune destul cred; in Capoeira te poti misca progresiv, pornind cu incalzirea in care mobilitatea , elasticitatea si stabilitatea au rol determinant, apoi daruirea pentru tehnica este important s-o ai din start, pentru ca mai tarziu sa nu fie nevoie sa corectezi ceva.
In Romania exista multi adepti ai acestui sport? Exista concursuri aici?
Referitor la Romania, tara paradoxurilor, ce putem sa mai spunem: cum este posibil ca o capitala europeana cum este Bucurestiul sa nu aiba dupa 16 ani de la revolutie aceasta forma(Capoeira) inregistrata in cadrul legal(Federatie - ANSport)? Si totusi, asa este ! Eu nu doresc sa ma erijez in coordonatorul acestei miscari, acest lucru il pot face altii care au timp la dispozitie; ceea ce doresc este ca aceasta miscare sa se dezvolte si la noi pe o baza legala, ordonata. Am contacte din toata tara cu alte miscari de Capoeira, am solicitari sa infiintez Sali de Capoeira in Timisoara, Bucuresti, Ploiesti, Satu Mare, Buzau, etc. Pana nu se va legaliza aceasta miscare, nu am ce face.
Din cate stiu practicarea capoeira este d-abia la inceput in Romania. Are sanse sa se extinda?
Sanse exista!


Copyright (c) 2005, Akikai

 

Piese Dezmembrari Auto
Cele mai multe anunturi cu piese auto din dezmembrari se gasesc aici pe AutoStrip.ro
Matrite Konad
Cea mai bogata gama de Matrite Konad Profesionale se gaseste chiar aici pe konadshop.ro